Wereldwijde standaard behandeld verpakkingshout ISPM 15

Wereldwijd wordt steeds meer gebruik gemaakt van verpakkings- en stuwhout in het handelsverkeer. Daardoor kunnen schadelijke organismen, die mogelijk in het hout zitten, ongemerkt en ongewild worden verspreid.

Behandeld verpakkingshout krijgt het merkteken ISPM 15. Dit houdt in dat het hout zodanig is behandeld dat eventueel aanwezige schadelijke organismen zijn gedood. Hout dat eenmaal is behandeld en gemarkeerd, is onbeperkt inzetbaar voor de handel met landen die ISPM 15 hebben geaccepteerd. Zendingen met hout conform ISPM 15 hebben geen fytosanitair certificaat of plantenpaspoort voor het hout nodig; het merkteken is het bewijs dat het hout in orde is.

Meer informatie op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: Export landenoverzicht. & Wereldwijde standaard behandeld verpakkingshout ISPM 15

Het ISPM 15 merkteken wordt bij pallets op de klos aangebracht. Wilt u pallets gebruiken voor export buiten Europa: let u dan goed op dat de merktekens leesbaar zijn. Wij raden altijd nieuwe pallets aan voor export.

De pallets die behandeld zijn volgens de IPPC ISPM 15 standaard worden ook wel gefumigeerde pallets genoemd. De gebruikte behandeling is een hitte behandeling, waarbij de kern van het hout minstens 30 minuten een temperatuur van 56 graden celcius is ondergaan.

Bronnen: Wikipedia ISPM-15, Export pallets

Contact opnemen:

Heeft u vragen over export en/of over de standaard behandeld verpakkingshout ISPM 15? U kunt hieronder vrijblijvend contact opnemen. Op werkdagen ontvangt u binnen 2 uur antwoord.